HTML

Olvasói levelek a Galamus csoportnak

Friss topikok

  • Brendel Mátyás: "2.1. Aki jobban keres az feltehetően olyan tudás birtokában van, amely külföldön is eladható. Erg... (2011.02.11. 12:31) Aller Anfang ist schwer

Linkblog

Az adócsökkentésről

2010.06.12. 07:41 Scaramella va alla guerra

A fröcsögés mellett kedvenceim ma egy lényegi dologról publikáltak egy cikket. Az adócsökkentésről. A cikkben Lendvai Ildikót ( mszp ) interjuvolta meg Bolgár György.

Lendvai Ildikó (mszp) álláspontja a következő :

  1. Szerinte az Orbán kormány "elképesztő jövedelemátcsoportosítást" hajtott végre, mert "jövedelmet vesz el a kispénzúektól és odaadja a nagyoknak"
  2. "Bicskanyitogató" számukra, hogy megszűnik a felső kulcs, amely szerint "adózta jövedelme egy részét a munkavállalók t1z százaléka, magyarul nem a legszegényebbek".
  3. Szerinte "gazdagpárti", hogy a családi örökségek ezentúl nullás kulccsal adóznak.

Nos, az elkúrások és a "mi kutyánk kölyke" szemlélet mellett pont ez az álláspont az, ami miatt az mszpt az ellenségemnek sem kívánom. Miről is van szó ? Gyurcsány óta tudjuk, hogy az mszp "gazdagnak" tekint mindenkit, aki évi hat millió forint bruttónál többet keres. Ez havonta félmilliós bruttót jelent. Aminek a nettója közel háromszázvalamennyi ezer forint ( kb. 13OO EUR ). Az ember ugye dolgozik, igyekszik magát a szakmába beleásni. Ennek előbb utóbb meg is lesz az eredménye : a fizetése nőni kezd. A félmillió forintot bizonyos munkakörökban ( programtervező, alkalmazott természettudós, pénzügyes, stb ) nem művészet túllépni. Ha megfigyelték csupa olyan munkakört soroltam fel, amelyek kemény munkát, tanulást igényelnek, de amelyek mindenki előtt ( aki nem tanárt verni megy az iskolába ) nyitva állnak.

Tehát az mszp szerint gazdag ( és extra adóval sújtandó ) az, aki az életben munka, tehetség, kockáztatás ( és lemondás ! ) árán ki akar törni abból az állapotból, hogy a hónap végén a "sárga csekkekkel" pasziánszozzon. Igen, ezt el is hiszem : az mszp körme alatt mindig is tüske volt a középosztály, amely iparkodás és tehetség által próbált gyarapodni. Ezt ki is fejezte Hazánk Nagyja, Gyurcsány, aki szerint nem a középosztályt, hanem az elitet és a leszakadókat kell támogatni. Hát igen : mintha az elitet ( értendő itt a privatizációkból aránytalanul nagyot szakító szocialista elit ) nem támogattuk volna eléggé idáig is.

Amellett, hogy az erkölcsi érzékünket igencsak sérti, hogy pont az adócsalók, ÁFA elkerülők szólaljanak fel adózási kérdésekben, gondoljunk bele, hogy minden hova vezet. Válságtól függetlenül a dolgozni tudó és hajlandó emberekért ma nemzetközi verseny van. Ha valaki ( a Gyurcsány, Lendvai és mszp által igazságosnak tekintett 52%os effektív adó miatt ) Magyarországon nem tud megélni, az jó eséllyel külföldön próbnálkozik. Az mszpt a tehetség külföldre vándorlása nem érdekli ( ugye, hadd idézzem az "el lehet innen menni, kérem szépen" bon motot, amely, mit ád Isten, szintén az adózással kapcsolatban hangzott el ), de az országnak kifejezetten káros. Amíg ( esetleg ) a vízkincsünk fel nem értékelődik, sajnos csak humán erőforrásunk van, amellyel illene úgy gazdálkodni, hogy az országnak hajtson hasznot. Az mszp persze erre is kitalált már megoldást ( azt, hogy kössük 9 évre röghöz a külföldre igyekvő rezidenc orvoshallgatókat ) de ez a megoldás kevéssé motiváló és előremutató.

Egy másik aspektus is meggondolandó. Meg vagyok arról győződve, hogy az eredmények elérésében az egyéni motivációnak igen jelentős szerepe van. Ebbe pedig az anyagi gyarapodás is beletartozik. Tudjuk, hogy Magyarországon ötven évig próbálták a "mindenki tudása szerint, mindenkinek szükséglete szerint alapelvet ( gy.k. ez a kommunizmus definíciója ) megvalósítani, az ismert eredménnyel. Pont azzal a néppel, aki a "kaparj kurta, neked is jut", a "közös lónak túros a háta" meg a "mindenki saját szerencséjének kovácsa"   közmondásokat kiötölte. A kisérlet azt igazolta, hogy ez az elv nem életképes. Az egyén igenis felelős azért, hogy mi történik vele, sorsa javulásáért képes tenni és ebben ösztönözni kell. Az agyonadóztatás ( amellett, hogy káros ) az önsorsrontó sültgalambra várást ösztönzi.

Futólag említettem már, de hadd térjek ki még egy kérdésre egy bekezdés erejéig. Az mszpnek úgy van pofája a középosztályt sújtó magasabb adó mellett érvelni, hogy a prominensei az adócsalásban, a sikkasztásban és a "szürke" gazdasági megoldásokban élen járnak. Hogy van valakinek pofája az adómorálról értekezni, amikor még a csillár ÁFÁját is elcsalta ? Hogy van egy olyan pártnak pofája az örökségek megadóztatása után sírni, amely egy adócsalót tett jegybankelnöknek ? Amely tagjait sorra viszik el bilincsbe verve, mert az ellenük felhozott korrupciós vádak beigazolódtak ? Ja, vagy azt csak NEKIK szabad, NEKÜNK meg kuss a nevünk ? Igen, igen ...

Nagyon örülök a Fidesz adócsökkentésének. Végre érdemes lesz Magyarországon dolgozni, küzdeni, mert a fizetésemet "csak" 29%os effektív SZJA sújtja, a jelenlegi 52% helyett. A minimálbéreseket pedig nagyon sajnálom. Idáig mi szívtunk pont húsz évig, most rajtuk a sor. Szép dolog a szolodaritás, most vállalhatják a szolidaritást a középosztállyal. 

Szólj hozzá!

Címkék: mszp lendvai ildikó adócsalók adócsökkentés

Aller Anfang ist schwer

2010.03.22. 18:16 Scaramella va alla guerra

avagy minden kezdet nehéz.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy a galamus csoport irományait kommentáljam. ( www.galamus.hu )

A csoportot a következők jellemzik :

1. Gyurcsány Ferenc kritkátlan tömjénezése

2. A baloldal, mint a progresszió egyedüli letéteményesének támogatása

3. Orbán Viktor nem mindig indokot bírálata

4. A baloldallal szemben kritikus vélemények asztalról való lesöprése.

A csoport tagjait szemmel láthatóan az sem zavarja, hogy érveiket nem más, mint a valóság és a mindennapi tapasztalatok hiteltelenítik.

Mivel oldalukon cikkeik nem kommentálhatók, így ezt itt, ezen a szent helyen szeretném megtenni.

15 komment